Inloggen

Gegevens
Bevestigen

 Winkelmandje

Uw mandje is leeg

Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW.

 

 

 

 

Zoek op plantnaam
 

Nieuws

<< terug naar index

  • Let bij koude extra op wintergroene potplanten
  • Datum: 23-02-2018

Er komt een periode aan met wat vorst. Geen reden tot paniek normaal gesproken, want de meeste tuinplanten zijn winterhard en kunnen hier dus goed tegen. Daarnaast is het de hele winter al relatief koud waardoor alles nog goed in winterrust is. Dat is belangrijk want in die staat kan alles goed tegen een periode waarbij de temperatuur onder nul komt.

Toch is het opletten in sommige gevallen. Wintergroene planten bijvoorbeeld zijn veel kwetsbaarder tijdens vorst dan planten die geen blad hebben in de winter.
Dat is ook logisch. Vorst in Nederland gaat meestal gepaard met veel zon en vrijwel geen sneeuw. Vorst is heel droog van zichzelf, en de zon zorgt voor veel extra verdamping. Alles wat dan groen is tijdens een vorstperiode is dan kwetsbaar voor uitdroging en bevriezing.
Let dus extra op uw wintergroene planten. Als die in het voorjaar dood zijn of moeite hebben met uitlopen komt dat door een vorstperiode. Neem tijdig maatregelen.
U kunt ze afdekken met viltdoek, of zorgen dat ze op een andere manier wat beschut komen te staan. Dat helpt enorm bij veel wintergroene planten tijdens vorstperiodes. Zorg ook voor een luchtig mengsel bij de wortels. Dek die af met stro of afgevallen bladeren. Hoe langer u kunt zorgen dat de grond rond de wortels niet bevriest, des te minder last hebben uw wintergroene tuinplanten van de vorst.
Verder geldt de regel dat planten met grote bladeren veel kwetsbaarder zijn dan planten met kleine bladeren.

Daarnaast zijn planten die goed winterhard zijn als ze gewoon in de grond zijn, vaak veel kwetsbaarder als ze in pot staan. Let dus ook heel goed op al uw potplanten, die hebben het zwaar in deze koude tijden.
Normaal krijgen de wortels van een plant alleen te maken met vorst in de bovenlaag. De onderste wortels kunnen water blijven opnemen omdat die altijd in een deel staat wat nooit bevriest.
In potten en bakken werkt dat niet. Dan bevriest alles. Onder, boven, de zijkant, elk deel van de wortels bevriest en water opnemen lukt dan dus niet meer. Alles wat in pot buiten staat is dus automatisch veel kwetsbaarder dan op plekken waar ze in de volle grond staan.
Als de potten te verslepen zijn kunt u deze het beste tijdelijk even in de koude schuur, een koude kas of ergens beschut in de schaduw wegzetten.
Om precies deze reden zetten wij in dit soort koude weken vrijwel alle planten uit ons sortiment in koude plastic boogkassen. Dat is precies genoeg voor de meeste planten om te zorgen dat ze zonder verlies van kwaliteit door een koude periode komen.

Let vooral extra goed als u planten hebt die wintergroen zijn, en die in pot staan. Die hebben last van beide problemen, en kunnen daar veel schade van ondervinden.